Waarom ski en/of snowboard onderhoud?

snowboard onderhoud 1snowboard onderhoud

Te Velde Wintersport heeft een samenwerking met één van de grootste en hypermodernste onderhoudscentrum van Nederland waar ski's en snowboards met de grootste zorg worden ge-prepareerd. Wij accepteren uitsluitend de hoogste kwaliteit van het slijp-werk, want het belang van een goed geslepen en afgestelde ski wordt nog steeds onderschat. Regelmatig onderhoud van uw ski's of board levert beslist meer plezier op. Bovendien beperkt u de kans op ongelukken of blessures door plotseling wegglijden. Hier leest u het hoe en waarom.

Scherpe staalkanten.

De staalkanten van uw ski's of board zorgen voor houvast op de helling en een goede sturing in de sneeuw. Vooral harde sneeuw maakt de staalkanten snel bot. Na een week wintersport is er van de oorspronkelijke scherpte soms nog maar 40% over.

Dit geeft op wat hardere piste een onzeker gevoel. Voor het carven (het maken van bochten) zijn scherpe staalkanten dus onontbeerlijk. Wij maken gebruik van de nieuwst slijp technieken, zo hebben wij voor het slijpen van de staalkanten geen slijp banden maar discs, ook wel diamond disc finish genoemd.

Deze techniek is een duurdere manier van slijpen maar geeft het beste resultaat. Met slijpen d.m.v. slijpbanden is de hoek van de staalkant vaak niet goed en voelt de ski scherp maar is dat niet altijd. Met een disc is de hoek waar wij in slijpen altijd exact en is de ski 100% scherp en de ski of boards blijven ook langer scherp. Belangrijk om te weten is dat hoe vaker je de ski’s op dezelfde machine laat slijpen, hoe beter de kwaliteit van het slijpwerk wordt en hoe langer uw materiaal mee gaat.

Structuur / Profiel.

Naast scherpe staalkanten is een structuur in je belag ook erg belangrijk. Het is vergelijkbaar met het profiel van een autoband. Het profiel zorgt voor het water afvoer onder de ski’s. De structuur zorgt voor goede glij- en stuur eigenschappen van de ski en is net als bij autobanden in veel varianten te krijgen.  

Waxen.

Het in de wax zetten van uw ski's vormt een belangrijk onderdeel van de onderhoudsbeurt. Dat een goede behandeling loont, merkt u op de piste meteen: de ski's glijden beter en draaien lichter.

Droog belag  (kunststof onder de ski of board).

Tijdens het afdalen ontstaat er wrijving tussen het belag en de sneeuw, hierdoor ontstaat warmte. Dit laat de sneeuw smelten en veroorzaakt een dun laagje water dat aan het belag vast gaat kleven. Om dit te voorkomen wordt wax aangebracht in de poriën van het belag. Wax geeft een soort smeereffect tussen belag en sneeuw. Het belag wordt verhit waardoor de wax in de poriën kan trekken, hierdoor zal de wax langer blijven werken.

Tijdens het skiën en snowboarden slijt de wax en droogt het belag uit voordat u het door heeft. Als u te laat bent kunt u dit makkelijk zien, het belag slaat dan wit uit. Wanneer u hier te lang mee door blijft glijden kan het zelfs gebeuren dat de poriën verbranden. Gevolg kan zijn dat u blijft kleven in de sneeuw of dat er sneeuw aan het belag blijft plakken. Wax dus op tijd, te vaak waxen kan niet!

Warme wax.

Wij gebruiken de zo gehete harde wax.  Dit is soort wax die aangebracht worden met een warme waxrol of strijkijzer, ook wel warme wax genoemd. Door de wax op deze manier aan te brengen dringt hij diep in de poriën van het belag van de ski of board. 

Na het goed instrijken van de wax halen wij met een polijstrol of plastic schraper alles wat boven het belag uitsteekt, weg. Alleen de poriën blijven zo gevuld. Deze wax zorgt voor het makkelijk glijden en draaien van uw ski of board. Bovendien vermijdt u oxidatie zodat het belag langer mee gaat.

Koude wax.

Waxsoorten uit een tube of spuitbus noemen we koude wax. Hiertoe behoren ook de blokjes waarmee u de glij laag kunt inwrijven de zo gehete rub-down wax. Deze waxsoorten geven slechts een oppervlakkige laag op het belag. 

De meeste soorten zijn even snel als eenvoudig aan te brengen. Ze bieden weinig bescherming tegen het oxideren van het Belag, maar ze laten de ski's of het board wel goed glijden en draaien.

Bij houden van de wax.

Veel mensen denken dat als de ski’s of board een beurt hebben gehad dat ze dan een week lang niets meer aan hun materiaal hoeven te doen maar niets is minder waar. Daarom adviseren wij van Te Velde Wintersport om na 2 a 3 dagen de ski’s of board weer te waxen met warme wax of bij te houden met een koude wax. Zo krijgt u een combinatie van warme en koude wax. Wat prima samen gaat.

Te Velde onderhoudt graag uw ski's en snowboards, zodat u een goede en veilige wintersport vakantie heeft!

Download hier onze prijslijst voor ski- en snowboard onderhoud


Klik hier voor informatie over ski binding controle

Kamperen

Schaatsen slijpen

Schaatsen slijpen

 

Easy Gliders €  13,50
Kunstschaatsen € 15,00
Noren ronding + slijpen + polijsten € 16,50
IJshockey schaatsen € 15,00

Ski-snowboard Onderhoud

 

Ski kleinebeurt €  34,99
Ski grotebeurt € 44,99
Skibinding controle € 24,99
   
Snowboard kleinebeurt € 44.99
Snowboard grotebeurt € 59.99

 

Panelen voor veranda's

Wij maken panelen op maat.
Bekijk hier enkele voorbeelden

Tent panelen op maat