Filter artikelen op:

Merk
Prijs
Reset

De 5 hoogste skigebieden van Europa: sneeuwzekerheid en ultieme wintersportuitrusting

Wil je gegarandeerd sneeuw tijdens je wintersportvakantie? Dan zit je goed in een van de hoogste skigebieden van Europa. Hoe hoger je gaat, hoe meer sneeuwzekerheid je hebt – perfect voor skiën, snowboarden en andere winteractiviteiten. Maar op deze hoogten kan het ook flink koud zijn, dus een goede voorbereiding is essentieel. Bij Te Velde vind je alles wat je nodig hebt voor jouw wintersport, van snowboards en ski’s tot de beste wintersportkleding. Ontdek hier de vijf hoogste skigebieden van Europa!

1. Zermatt – Het hoogste skigebied van Europa (3883 meter)

Zermatt, gelegen in het Zwitserse Wallis, is het hoogste skigebied van Europa en een absolute topper voor wintersportliefhebbers. Dit indrukwekkende skigebied strekt zich uit van 1620 meter tot maar liefst 3883 meter en biedt 200 kilometer aan uitstekend geprepareerde pistes. Het adembenemende uitzicht op de iconische Matterhorn maakt het skiën en snowboarden hier extra bijzonder.

Met zulke hoogtes zijn de temperaturen vaak flink laag. Gelukkig vind je bij Te Velde alles wat je nodig hebt om warm en comfortabel te blijven in het hoogste skigebied van Europa. Van waterdichte skijassen en ademende thermokleding tot warme handschoenen en accessoires die je beschermen tegen extreme kou. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor een breed assortiment aan snowboards en ski’s die perfect presteren op de uitdagende pistes van Zermatt. Bereid je goed voor en geniet maximaal van dit unieke hooggelegen winterparadijs

2. Chamonix – Sneeuwzekerheid tot 3842 meter

Chamonix, in de Franse Alpen, is een mekka voor avontuurlijke wintersporters. Het gebied reikt van 1035 tot 3842 meter en biedt 160 kilometer aan pistes. Hier kun je niet alleen genieten van uitstekende sneeuwcondities, maar ook van de levendige après-ski en charmante dorpjes.

Bij Te Velde begrijpen we dat wintersport meer is dan alleen skiën of snowboarden. Je uitrusting moet perfect afgestemd zijn op jouw niveau en stijl. Of je nu gaat voor snelle ski’s, flexibele snowboards of technische wintersportkleding, bij ons vind je alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van je tijd in Chamonix.

3. Saas-Fee – Het gletsjerparadijs op 3600 meter

Saas-Fee, ook wel bekend als "De Parel van de Alpen," is een Zwitsers skigebied met pistes die variëren van 1800 tot 3600 meter. Dankzij de gletsjer kun je hier zelfs in de zomer skiën. Het gebied biedt 100 kilometer aan pistes, ideaal voor zowel beginners als ervaren wintersporters.

Om je voor te bereiden op de kou en het uitdagende terrein, biedt Te Velde een uitgebreid assortiment wintersportkleding. Denk aan isolerende ski-broeken, winddichte mutsen en sneeuwbestendige schoenen. Of je nu een snowboard nodig hebt voor freestyle tricks of ski’s voor snelle afdalingen, Te Velde heeft het allemaal.

4. Les Deux Alpes – Veelzijdigheid tot 3568 meter

Les Deux Alpes, in de Franse Alpen, is een van de meest veelzijdige skigebieden in Europa. Met 201 kilometer aan pistes en een hoogte van 3568 meter, is dit een ideale bestemming voor zowel beginners als experts. Het gebied staat ook bekend om zijn bruisende sfeer en moderne faciliteiten.

Bij Te Velde helpen we je om voorbereid de bergen in te gaan. Ons assortiment snowboards en ski’s biedt opties voor alle niveaus. Daarnaast hebben we wintersportkleding die stijl combineert met functionaliteit, zodat je warm en droog blijft, zelfs op de hoogste pistes van Les Deux Alpes.

5. Pitztaler Gletscher – Het hoogste skigebied van Oostenrijk (3440 meter)

De Pitztaler Gletscher in Tirol is met een hoogte van 3440 meter het hoogste skigebied van Oostenrijk. Het gebied heeft 68 kilometer aan pistes en staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en uitstekende sneeuwcondities.

Voor zo’n unieke bestemming wil je de beste uitrusting meenemen. Bij Te Velde vind je de nieuwste trends in wintersportkleding, evenals accessoires zoals helmen en goggles die essentieel zijn voor je veiligheid. Daarnaast bieden we een breed assortiment aan ski’s en snowboards die perfect presteren op de gletsjer.

Met Te Velde voorbereid naar de hoogste skigebieden van Europa

Welke bestemming je ook kiest, een goede voorbereiding is cruciaal voor een geslaagde wintersportvakantie. Bij Te Velde vind je alles wat je nodig hebt voor jouw avontuur in de hoogste skigebieden van Europa. Van snowboards en ski’s tot warme, stijlvolle wintersportkleding: wij zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten. Kom langs in onze winkel of bezoek onze website om jouw uitrusting samen te stellen.

Help mijn tent lekt! Of is het toch condens?

In deze blog proberen we deze vraag te beantwoorden.

De vraag is van toepassing op alle tenten die gemaakt zijn van kunststof materiaal, zoals:

  • Caravan en campervoortenten.
  • Koepel en tunneltenten, opblaasbaar dan wel stokkententen.
  • Kleine tentjes.

Mogelijke oorzaken van de lekkage

Lekkage midden op het doek is praktisch onmogelijk, of het moet zo zijn dat er echt zichtbaar gaten in het tentdoek zitten of andere zichtbare beschadigingen aan de coating.  Dit is van toepassing op alle materialen en geldt voor alle types tenten.

Lekkage kan wel ontstaan op de naainaden

Bij caravan- en campervoortenten die het Ten Cate All Season materiaal gebruiken, kan dit de eerste keer tijdens het kamperen voorkomen. Bij een tweede keer is het garen ‘actief’ geworden en lekt de tent (naainaad) niet meer.

Bij tenten die gemaakt zijn van het TC-materiaal (technisch katoen, of ademend technisch katoen), is hetzelfde van toepassing.

Tenten van polyester kunnen op sommige plekken op de naden wat water doorlaten. De naden zijn wel getaped, maar op moeilijke plekken zoals punten waar extra lusjes of iets dergelijks zijn ingenaaid, (slaapcabines bijvoorbeeld) werkt dit niet altijd helemaal 100%. Daarom raden wij altijd aan om extra naadverdichter mee te nemen om deze plekken alsnog te behandelen (aan de binnenzijde).

Condens: hoe ontstaat dit in een tent?

Condensvorming is heel normaal bij tenten die gemaakt zijn van een synthetisch tentdoek, zoals polyester, PVC of nylon. Tenten met een synthetisch tentdoek hebben een hele goede waterdichte coating wat voorkomt dat water van bijvoorbeeld een regenbui, de tent niet binnendringt. Omdat het tentdoek helemaal dicht is, zal vocht wat binnenin de tent ontstaat, ook niet naar buiten kunnen. Zo ontstaat condensvorming. Helemaal geen condens in je tent is, zeker bij kleine nylon en polyester tenten bijna onmogelijk, maar je kunt er wel voor zorgen dat de condensatie tot een minimum beperkt blijft. Als extra vermelding is het belangrijk om dauwdruppels aan de binnenzijde van je tent niet weg te vegen gedurende de nacht. Vooral wanneer ze niet hinderlijk zijn, want het tentdoek zal daardoor sneller afkoelen waardoor nieuwe druppels ontstaan die vallen wanneer ze groter worden. Vaak wordt gedacht dat condens slechts een klein beetje water kan betreffen, maar in de praktijk blijkt dat het soms om liters water gaat.

condens binnenkant polyester doek

Condens ontstaat bij temperatuurverschillen. Dit gebeurt met name tijdens regenbuien. De temperatuur buiten koelt tijdens een regenbui snel af en zelf ga je vaak binnen in de tent zitten. Het tentdoek koelt van de buitenkant af en de warme lucht van binnen gaat aan de binnenkant van het doek condenseren. De condens kan het hele dakoppervlak bedekken en dus erg veel water veroorzaken.

Ook Uitademing/transpiratie is een oorzaak van condens. 's Nachts verlies je vocht als je slaapt: gemiddeld zo'n 0.5 liter per persoon. Als je met bijvoorbeeld vier personen in een polyester tent overnacht, betekent dat zo'n twee liter vocht. Ook dit vocht gaat allemaal condenseren tegen de buitenkant.

Natte of klamme kleding Ben je nat geworden tijdens een regenbui en zijn je kleren en schoenen doorweekt? Laat ze dan niet drogen in je tent, want ook dit zorgt voor condensvorming.

Gras 'ademt' ook. Als je de tent op een grasveld zet, komt er ook condens vocht/damp van het gras af. Hoe hoger het gras, des te meer condens je in je tent krijgt. Dit geldt voor tenten met een los grondzeil. Een tent met een vast grondzeil heeft dus minder last van deze condens oorzaak.

Waar zie je condens in een tent?

De condens is zichtbaar op het doek. Bij PVC of polyester (gladde materialen) is het duidelijk zichtbaar. Is het een materiaal met een wat ruwere binnenkant, dan zie je het minder duidelijk.

Ook op getapte naainaden zie je het condenswater, evenals op het raamfolie.

Condens hoopt zich ook op, op koude oppervlakken. Denk hierbij aan stalen stokken, of materialen dicht bij de grond. Heb je een opblaasbare tent, dan hoopt zich de condens op bij deze luchtbuizen. Deze buizen zijn veel kouder als het doek, dus is de condens goed zichtbaar. Door de beweging van het doek, wordt het condenswater naar de luchtbuizen toe gedreven. Uiteindelijk komt het onderaan een opblaasbare buis van een tent terecht, op het grondzeil van de tent.

condens bij een luchtbuis van een opblaasbare tent

Hoe voorkom je condens in een tent?

  1. Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de tent. Zo zorg je ervoor dat de warme lucht uit je tent kan, eveneens de vochtige lucht die je uitademt. Door luchttoevoer te hebben uit verschillende hoeken kun je condensatie voorkomen. Kies bij aanschaf van een tent dus voor een tent met veel ventilatiemogelijkheden. Gebruik meerdere ventilatiepunten, één is niet genoeg. Een vochtvreter kan ook een uitkomst bieden, dit is een reservoir met speciale korrels dat vocht, condens en muffe geuren uit de lucht opneemt.
  2. Kies een ander tentdoek. Het soort tentdoek dat je kiest kan ook een groot verschil maken. Bij lichtgewicht tenten is de keuze beperkt, maar als een laag gewicht geen vereiste is dan zorgt een katoenen en in iets mindere mate polykatoenen tentdoek ervoor dat condens tot een minimum beperkt blijft.
  3. Tent met vast grondzeil gebruiken. De verdamping is groter wanneer je geen grondzeil gebruikt bij je tent, dus heb je meer condens in de tent. Een tent met een vast grondzeil heeft dus geen last van optrekkend vocht uit de grond.
  4. Kook niet in je tent (of zo weinig mogelijk). Door het koken in je tent ontstaat er waterdamp, waardoor vochtvorming ontstaat aan de binnenkant van het tentdoek.
  5. Droog geen natte kleding in je tent. Wil je voorkomen dat je condensatie in de tent krijgt? Droog dan geen vochtige kleding in je tent. Bewaar natte spullen buiten de tent. Natte kleding en andere natte spullen zorgen voor veel condensvorming. Leg ze dus buiten de tent neer. Heb je die mogelijkheid niet? Pak de natte spullen dan goed in een afgesloten plastic zak, zodat er geen vochtige lucht van de natte spullen in de tent kan komen.
  6. Binnen- en buitentent op afstand. Zorg dat jouw binnen- en buitentent elkaar niet raken. Hierdoor krijg je geen dauwdruppels in jouw binnentent.
  7. Zorg voor een grotere tent wanneer je met meer mensen slaapt. Hoe meer personen in een kleinere ruimte, hoe groter de kans op condensatie.

Vermijd gas en olieverwarming. Net zoals bij koken, komt er bij een gaskacheltje ook warme lucht en vochtvrij, wat de kans op condensvorming verhoogt. Vermijd daarom gaskachels in je tent.

ventilatiemogelijkheid in een tent

 te velde wintersport blog en meer alles over ski en snowboard onderhoud  te velde wintersport blog en meer ski binding controle
 te velde wintersport blog en meer buitengewoongoed ook in wintersport  te velde wintersport blog en meer een ski jas kopen waar moet je op letten
 te velde wintersport blog en meer ga je een winter wandelvakantie doen lees dan deze 5 tips  te velde wintersport blog en meer snowboots kopen voor de winter of wintersport
 te velde wintersport blog en meer waarom een ski helm  te velde wintersport blog en meer wintersport vakantie check
 te velde wintersport blog en meer welke lengte van ski moet ik kiezen
te velde wintersport blog en meer te velde adviseert let hierop voordat je op wintersport gaat
 te velde kamperen tuinmeubelen wintersport onderscheidend in de winter en in de zomer
te velde kamperen blog en meer ga ontspannen met de caravan op vakantie met deze 4 tips  te velde wintersport blog en meer 6 dingen die je maar beter op tijd koopt n regelt voor het wintersportseizoen 
 help mijn tent lekt of is het toch condens  op zoek naar het perfecte ski avontuur te velde buitengewoongoed
wandelschoenen kopen waar moet je op letten te velde buitengewoongoed tekst  tuinkrant tips voor de juiste tuinmeubelen 
optimaal inrichten van je tuinmeubelen  het belang van tuinmeubelen in kleine ruimtes 
 tuinmeubelen voor grote tuin creer jouw ultieme buitenoase de mooiste tuinmeubelen voor kleine tuinen en balkons 
 de 5 hoogste skigebieden van europa sneeuwzekerheid en ultieme wintersportuitrusting te velde wintersport maak je tuin compleet met duurzame tuinmeubelen 
 ingerichte tuin met zweefparasol kamperen met een tent alles wat je moet weten 
   
Regelmatig plaatsen we ook artikelen en blogs op andere sites.

Hierbij een voorbeeld.

Veel leesplezier.

https://www.infoleek.nl/78510/2022/10/13/te-velde-buiten-gewoon-goed-ook-in-wintersport/
De lengte van ski’s is een terugkerend onderwerp op het forum van wintersporters. Welke lengte goed is hangt af van een heleboel zaken. Helaas is het ondanks dat veel skiwinkels je wat anders willen doen geloven, er geen eenvoudig of eenduidig antwoord te geven op de vraag welke lengte een ski moet hebben. Maar er zijn wel een aantal handvatten om de goede lengte te kiezen.
Van extreem lang naar kort
Vroeger werd er met extreem lange ski’s geskied. Dit was voor de tijd van de carve-ski’s. Het was toendertijd ‘hot’ om de punt van je ski met uitgestrekte arm net aan vast te kunnen pakken. Echte lange ski’s dus. Deze ski’s waren zo lang om meer drijfvermogen te geven en meer stabiliteit. Maar ook was deze lengte nodig als de echt goede skiërs deze lange latten ‘op de kanten’ wilde skiën. Met een te korte rechte ski was dat gewoon niet mogelijk.

Toen was daar opeens de carve-ski. Je zette deze ski op zijn kant en de ski vloog de bocht in. Heerlijk. Krachtige bochten waren nu ook mogelijk voor de mindere goden. Opeens gingen we praten over de radius van de ski. De denkbeeldige cirkel die een ski maakt als je de sidecut van de ski volgt. Hoe groter het verschil tussen de ‘waist’ (het midden) van de ski en de 'tips' (voor en uiteinde) hoe korter de cirkel. Maar ook de lengte speelt hier mee. Een kortere ski heeft automatisch een kortere radius omdat het verschil in breedte relatief groter is.
Dus om lekker te carven en mooie korte bochten werden steeds vaker korte ski’s aangeraden. Ook werden kortere ski’s aangeraden om het skiën te leren. Want wat waren die korte ski’s makkelijk. Een andere reden waarom er steeds meer korte ski’s werden aangeraden was dat door betere constructies kortere ski’s even veel respons en stabiliteit konden bieden (tot op zekere hoogte).
Deze rage van korte ski’s ging (en gaat) zo ver dat er wintersporters zijn die met ski’s skiën die amper boven hun middel uitkomen. Is dit de goede maat? Of hebben die freeriders gelijk met hun ultra lange ski’s, die vaak tot over hun hoofd reiken? Of ligt de waarheid er tussenin? Er zijn een aantal stelregels die belangrijk zijn bij de keuze de lengte van een ski.
Kortere ski’s voor wie?
Om te kunnen beoordelen voor wie korte ski’s geschikt zijn, moeten we eerst vaststellen wat korte ski’s precies zijn. Korte ski’s zijn de ski’s die maximaal de kinhoogte halen. Kortere ski’s maken kortere bochten. Het is makkelijker om een bocht in te sturen. De ski voelt over het algemeen speelser aan. Maar dit heeft natuurlijk ook heel erg te maken met het type ski. Een ultra stijve FIS slalom ski kan best kort zijn maar eenvoudig skiet deze niet. Maar simpelweg kan gezegd worden dat een kortere ski makkelijker instuurt.
Als je van korte bochten houd is een korte ski ideaal. En ook als je begint met skiën of licht gevorderd bent kies je voor een korte en niet al te stijve ski. Als je zeer ervaren bent en je wilt harde maar korte bochten skiën kies je ook voor kort. Maar dan wel een echt stijve en pittige lat.

Ideaal voor beginners?
Zijn korte ski’s ideaal voor beginners? Het antwoord hierop is ‘ja’. Maar dit moet niet overdreven worden. Als je wilt leren skiën moet een ski wel een ski blijven, en geen mini-ski. Het is lastig -lees onmogelijk - om te leren carven op een mini-ski van iets meer dan een meter. Kin of neushoogte is ideaal om te leren skiën. Zeker moderne licht-gerockerde ski’s voelen makkelijker aan. Deze ski’s hoef je echt niet te kort te nemen. De Rocker techniek is in feite niets meer dan een verlengde tip van de ski. Hierdoor wordt de effectieve lengte van de staalkanten op de sneeuw korter en voelt een de ski korter aan.
En op snelheid?
Vaak hoor je dat een korte ski niet op snelheid te skiën is. Je hoeft maar en keer naar een slalomwedstrijd te kijken en je weet dat dit niet waar is. Ook zal het oplettende skiërs wel zijn opgevallen dat de kinderjuf met haar korte ski’s in haar pauze als een straaljager over de pistes naar beneden knalt. Maar daarvoor moet je een geschikte ski en nog belangrijker skitechniek hebben. Kortere ski’s zijn natuurlijk iets eerder geneigd om minder stabiel te zijn op snelheid. Met een goede techniek is dat tegen te gaan (maakt het skiën niet makkelijker), maar ook stijvere korte ski’s werken prima op snelheid. Dat een korte ski niet graag in lange bochten geskied wil worden is een ander verhaal.
Lange ski’s
Toen eenmaal de ski’s korter werden waren alle wintersporters blij dat ze eindelijk van de lange latten af mochten. Carven was hot en in, en de posters in de winkels waren nog geen freeriders die van enorme rotsbanden afsprongen. Korte ski’s waren hip. Mooie zonnebrillen op de kop, soms zelfs zonder stokken en al carvend naar beneden daar had je geen lange ski’s voor nodig. Maar langzaamaan komen we terug van die ultra korte ski’s.

Voordelen lange ski’s
Langere ski’s hebben namelijk ook voordelen. Lange ski’s noemen we in dit geval alle ski’s boven neushoogte. Ten eerste betekent een lange ski meer stabiliteit. Ook is een langere ski beter geschikt voor lange bochten. Verder zorgt een langere ski voor meer drijfvermogen off-piste. Een lange ski vlakt (tot op een bepaalde hoogte) de oneffenheden op de pistes weg.
Maar lange ski’s hebben natuurlijk ook nadelen. Een lange ski is zwaarder onder de voeten (en voor de knieën). Verder is is het insturen van en bocht lastiger met een lange ski. In buckels zijn langere ski’s ook lastiger.
Samenvatting:
Dit is allemaal leuk en aardig. Maar welke ski moet nu welke maat hebben? Een opsomming van type skiërs met de meest geschikte lengte maat. Bedenk hierbij dat gerockerde ski’s altijd ietsjes langer mogen zijn.
Piste beginner: Korte ski’s. Tussen schouder en neushoogte. Dit maakt het draaien makkelijker. Maar je kunt hier al echt goed op de kanten staan.
Piste gevorderd geen voorkeur bochten: Standaard. Tussen schouder en lichaamslengte
Piste gevorderd lange bocht: Tussen neus en lichaamslengte.
Piste gevorderd korte bocht: Korte maar pittige ski. Schouderhoogte.
All-mountain: Rond lichaamslengte
Off-piste standaard: Lange ski’s. Rond lichaamslengte. Goede en snelle off-piste skiërs zo mogelijk langer. Skiërs van extreem steile lijnen en bossen kunnen iets korter (ooghoogte) kiezen.
Off-piste op snelheid, lange bochten: Meer dan lichaamslengte

Filter artikelen op:

Merk
Prijs
Reset

Kamperen

Ski-snowboard Onderhoud

 

Ski kleinebeurt €  34,99
Ski grotebeurt € 44,99
Skibinding controle € 24,99
   
Snowboard kleinebeurt € 44.99
Snowboard grotebeurt € 59.99