De lengte van ski’s is een terugkerend onderwerp op het forum van wintersporters. Welke lengte goed is hangt af van een heleboel zaken. Helaas is het ondanks dat veel skiwinkels je wat anders willen doen geloven, er geen eenvoudig of eenduidig antwoord te geven op de vraag welke lengte een ski moet hebben. Maar er zijn wel een aantal handvatten om de goede lengte te kiezen.
Van extreem lang naar kort
Vroeger werd er met extreem lange ski’s geskied. Dit was voor de tijd van de carve-ski’s. Het was toendertijd ‘hot’ om de punt van je ski met uitgestrekte arm net aan vast te kunnen pakken. Echte lange ski’s dus. Deze ski’s waren zo lang om meer drijfvermogen te geven en meer stabiliteit. Maar ook was deze lengte nodig als de echt goede skiërs deze lange latten ‘op de kanten’ wilde skiën. Met een te korte rechte ski was dat gewoon niet mogelijk.

Toen was daar opeens de carve-ski. Je zette deze ski op zijn kant en de ski vloog de bocht in. Heerlijk. Krachtige bochten waren nu ook mogelijk voor de mindere goden. Opeens gingen we praten over de radius van de ski. De denkbeeldige cirkel die een ski maakt als je de sidecut van de ski volgt. Hoe groter het verschil tussen de ‘waist’ (het midden) van de ski en de 'tips' (voor en uiteinde) hoe korter de cirkel. Maar ook de lengte speelt hier mee. Een kortere ski heeft automatisch een kortere radius omdat het verschil in breedte relatief groter is.
Dus om lekker te carven en mooie korte bochten werden steeds vaker korte ski’s aangeraden. Ook werden kortere ski’s aangeraden om het skiën te leren. Want wat waren die korte ski’s makkelijk. Een andere reden waarom er steeds meer korte ski’s werden aangeraden was dat door betere constructies kortere ski’s even veel respons en stabiliteit konden bieden (tot op zekere hoogte).
Deze rage van korte ski’s ging (en gaat) zo ver dat er wintersporters zijn die met ski’s skiën die amper boven hun middel uitkomen. Is dit de goede maat? Of hebben die freeriders gelijk met hun ultra lange ski’s, die vaak tot over hun hoofd reiken? Of ligt de waarheid er tussenin? Er zijn een aantal stelregels die belangrijk zijn bij de keuze de lengte van een ski.
Kortere ski’s voor wie?
Om te kunnen beoordelen voor wie korte ski’s geschikt zijn, moeten we eerst vaststellen wat korte ski’s precies zijn. Korte ski’s zijn de ski’s die maximaal de kinhoogte halen. Kortere ski’s maken kortere bochten. Het is makkelijker om een bocht in te sturen. De ski voelt over het algemeen speelser aan. Maar dit heeft natuurlijk ook heel erg te maken met het type ski. Een ultra stijve FIS slalom ski kan best kort zijn maar eenvoudig skiet deze niet. Maar simpelweg kan gezegd worden dat een kortere ski makkelijker instuurt.
Als je van korte bochten houd is een korte ski ideaal. En ook als je begint met skiën of licht gevorderd bent kies je voor een korte en niet al te stijve ski. Als je zeer ervaren bent en je wilt harde maar korte bochten skiën kies je ook voor kort. Maar dan wel een echt stijve en pittige lat.

Ideaal voor beginners?
Zijn korte ski’s ideaal voor beginners? Het antwoord hierop is ‘ja’. Maar dit moet niet overdreven worden. Als je wilt leren skiën moet een ski wel een ski blijven, en geen mini-ski. Het is lastig -lees onmogelijk - om te leren carven op een mini-ski van iets meer dan een meter. Kin of neushoogte is ideaal om te leren skiën. Zeker moderne licht-gerockerde ski’s voelen makkelijker aan. Deze ski’s hoef je echt niet te kort te nemen. De Rocker techniek is in feite niets meer dan een verlengde tip van de ski. Hierdoor wordt de effectieve lengte van de staalkanten op de sneeuw korter en voelt een de ski korter aan.
En op snelheid?
Vaak hoor je dat een korte ski niet op snelheid te skiën is. Je hoeft maar en keer naar een slalomwedstrijd te kijken en je weet dat dit niet waar is. Ook zal het oplettende skiërs wel zijn opgevallen dat de kinderjuf met haar korte ski’s in haar pauze als een straaljager over de pistes naar beneden knalt. Maar daarvoor moet je een geschikte ski en nog belangrijker skitechniek hebben. Kortere ski’s zijn natuurlijk iets eerder geneigd om minder stabiel te zijn op snelheid. Met een goede techniek is dat tegen te gaan (maakt het skiën niet makkelijker), maar ook stijvere korte ski’s werken prima op snelheid. Dat een korte ski niet graag in lange bochten geskied wil worden is een ander verhaal.
Lange ski’s
Toen eenmaal de ski’s korter werden waren alle wintersporters blij dat ze eindelijk van de lange latten af mochten. Carven was hot en in, en de posters in de winkels waren nog geen freeriders die van enorme rotsbanden afsprongen. Korte ski’s waren hip. Mooie zonnebrillen op de kop, soms zelfs zonder stokken en al carvend naar beneden daar had je geen lange ski’s voor nodig. Maar langzaamaan komen we terug van die ultra korte ski’s.

Voordelen lange ski’s
Langere ski’s hebben namelijk ook voordelen. Lange ski’s noemen we in dit geval alle ski’s boven neushoogte. Ten eerste betekent een lange ski meer stabiliteit. Ook is een langere ski beter geschikt voor lange bochten. Verder zorgt een langere ski voor meer drijfvermogen off-piste. Een lange ski vlakt (tot op een bepaalde hoogte) de oneffenheden op de pistes weg.
Maar lange ski’s hebben natuurlijk ook nadelen. Een lange ski is zwaarder onder de voeten (en voor de knieën). Verder is is het insturen van en bocht lastiger met een lange ski. In buckels zijn langere ski’s ook lastiger.
Samenvatting:
Dit is allemaal leuk en aardig. Maar welke ski moet nu welke maat hebben? Een opsomming van type skiërs met de meest geschikte lengte maat. Bedenk hierbij dat gerockerde ski’s altijd ietsjes langer mogen zijn.
Piste beginner: Korte ski’s. Tussen schouder en neushoogte. Dit maakt het draaien makkelijker. Maar je kunt hier al echt goed op de kanten staan.
Piste gevorderd geen voorkeur bochten: Standaard. Tussen schouder en lichaamslengte
Piste gevorderd lange bocht: Tussen neus en lichaamslengte.
Piste gevorderd korte bocht: Korte maar pittige ski. Schouderhoogte.
All-mountain: Rond lichaamslengte
Off-piste standaard: Lange ski’s. Rond lichaamslengte. Goede en snelle off-piste skiërs zo mogelijk langer. Skiërs van extreem steile lijnen en bossen kunnen iets korter (ooghoogte) kiezen.
Off-piste op snelheid, lange bochten: Meer dan lichaamslengte

Kamperen

Schaatsen slijpen

Schaatsen slijpen

 

Easy Gliders €  13,50
Kunstschaatsen € 15,00
Noren ronding + slijpen + polijsten € 16,50
IJshockey schaatsen € 15,00

Ski-snowboard Onderhoud

 

Ski kleinebeurt €  34,99
Ski grotebeurt € 44,99
Skibinding controle € 24,99
   
Snowboard kleinebeurt € 44.99
Snowboard grotebeurt € 59.99

 

Panelen voor veranda's

Wij maken panelen op maat.
Bekijk hier enkele voorbeelden

Tent panelen op maat